Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η κίνηση των βάσεων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ για μετά το λύκειο

Την πρώτη σοβαρή απόπειρα εκτίμησης της πορείας των βάσεων εισαγωγής ανά τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ επιχειρεί το σημερινό «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ».

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αποτυπώνει την τάση των βάσεων σε όλες τις σχολές της Aνώτατης Eκπαίδευσης.
Έχοντας στα χέρια τους τις βαθμολογικές επιδόσεις, οι υποψήφιοι θα μπορέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο.


Ακόμη, θα βρουν πληροφορίες για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο και ανά ομάδες σχολών και θα διαβάσουν για το πού θα κινηθούν τα πρωτοκλασάτα τμήματα των κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ώστε να γνωρίζουν σε ποια από αυτά αναμένεται να υπάρξει πτώση και σε ποια άνοδος.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Οι προβλέψεις για τις περιζήτητες σχολές

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Οι τάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία



Πηγή: ethnos.gr, ΕΘΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τελική παράταση για την απόκτηση προσωπικού κωδικού (password) και για την υπαγωγή σε ειδικές περιπτώσεις για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει ότι ως και τις 5-7-2012 όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Όπως είναι γνωστό, για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου απαιτείται ο 8ψήφιος κωδικός εξετάσεων και ο προσωπικός κωδικός ασφάλειας (password), που δημιούργησαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι στο Λύκειό τους. Επειδή, κάποιοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν τον προσωπικό τους κωδικό, μπορούν μέχρι και την Παρασκευή 29-6-2012 να απευθυνθούν στο ίδιο Λύκειό για να αποκτήσουν (νέο) προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password).
Μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 29-6-2012, όσοι υποψήφιοι ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους είτε επιθυμούν αλλαγή της ειδικής περίπτωσης πρέπει στο ίδιο Λύκειο να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση.
Επισημαίνεται ότι η παράταση που δίνεται είναι τελική, καθώς μετά την Παρασκευή 29-6-2012 τα Λύκεια κλείνουν λόγω λήξης του σχολικού έτους.

Σας Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!!!
Mediterranean College.The Power of Knowledge. http://www.medcollege.edu.gr/

Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ 2012

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού γνωστοποιείται ότι οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 27-6-2012 μετά τις 11:00 π.μ. σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) θα μπορούν, μετά τις 11:00 π.μ. της ανωτέρω ημερομηνίας, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
                Εντός των επόμενων ημερών, επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των γραπτών επιδόσεων για τους υποψηφίους, που πήραν μέρος στις εξετάσεις.
                Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μία φορά ότι όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’ και Β’) πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!!!
Mediterranean College.The Power of Knowledge. http://www.medcollege.edu.gr/

Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Α. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΠΟΛΥ;
Πρέπει να προσέξεις 3 πράγματα:
- να πας στο Λύκειό σου
- αν ανήκεις σε μία ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πρέπει την ίδια περίοδο να υποβάλεις στο Λύκειο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση .
- να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά το ΜΔ από 18-6-2012 ως 5-7-2012. Τις πρώτες μέρες θα μπορείς μεν να δημιουργήσεις πρόχειρο ΜΔ, αλλά δεν θα μπορέσεις να το οριστικοποιήσεις. από 6-6-2012 ως 22-6-2012 για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να μπορείς τον Ιούνιο και μέχρι 5-7-2012 να υποβάλεις ηλεκτρονικά το δελτίο σου. ΠΡΟΣΟΧΗ : τον κωδικό σου πρέπει να τον σημειώσεις και να τον γνωρίζεις μόνο εσύ. Θα μπορείς και πρέπει να το οριστικοποιήσεις από 25-6-2012 ως και 5-7-2012.Μόνο αφού οριστικοποιήσεις το ΜΔ σημαίνει ότι το έχεις υποβάλει. Μετά την οριστική υποβολή του δελτίου, δεν θα μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις το περιεχόμενό του.
Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ: Όπως γνωρίζεις από πέρυσι, δεν υπάρχουν μετεγγραφές, όπως τις ξέραμε. Αντί για τις «παλιές» μετεγγραφές, δίνονται επιπλέον θέσεις εισαγωγής στις σχολές, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ανήκουν στις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις. Στην ουσία δηλαδή, όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις, πρώτα θα κρίνονται για τις θέσεις της γενικής σειράς, όπως όλοι οι υποψήφιοι, και μετά θα κρίνονται και για τις επιπλέον θέσεις της ειδικής περίπτωσης για όλες τις σχολές που θα δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους. Οι ειδικές περιπτώσεις που δικαιούνται επιπλέον θέσεις είναι: - ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ - ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ -
*Η υποπερίπτωση των πολύδυμων τέκνων δεν αφορά τους αποφοίτους του 2010 που θα είναι υποψήφιοι με το 10%. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (με αδερφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη ή ορφανοί ή με μέλος της οικογένειας που πάσχει από σοβαρή ασθένεια ή θύματα τρομοκρατίας ή πολύδυμα τέκνα*)
Επίσης υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες: Μαθητές ή απόφοιτοι εκκλησιαστικών λυκείων και Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για τις οποίες πρέπει από 6-6-2012 ως 22-6-2012 να χαρακτηριστείς στο Λύκειό σου. Για να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση, πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τη σχετική εγκύκλιο, να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα υποβάλεις στο Λύκειό σου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να διεκδικήσεις τις επιπλέον θέσεις, πρέπει πράγματι να ανήκεις στις ειδικές περιπτώσεις και να έχεις υποβάλει εγκαίρως στο Λύκειό σου τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μπορεί να ελεγχθούν και από το Υπουργείο Παιδείας και, αν είναι ελλιπή ή ψευδή, θα διαγραφείς και θα αποκλειστείς για 2 χρόνια από τις πανελλαδικές εξετάσεις. από 6-6-2012 ως 22-6-2012, μαζί με τη σχετική αίτηση (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1). Τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναλυτικά για κάθε ειδική περίπτωση θα τα πληροφορηθείς είτε από το Λύκειό σου είτε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : www.minedu.gov.gr.
Γ. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ Αφού δημιουργήσεις τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) στο Λύκειό σου από 6-6-2012 ως 22-6-2012, μπορείς μέχρι 5-7-2012 να μπεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Αρχικά θα δεις προσυμπληρωμένα τα ατομικά σου στοιχεία και την ειδική περίπτωση, αν υπέβαλες τα δικαιολογητικά σου στο Λύκειο και αν αυτά ήταν επαρκή. Στη συνέχεια θα δεις προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά σου, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις. Τέλος θα δεις τα τμήματα και σχολές που σου επιτρέπεται να δηλώσεις και θα ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ. Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές, με μόνο κριτήριο τις επιθυμίες σου και όχι τις περσινές βάσεις ή άλλες φήμες για τις βάσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο διαφοροποιούνται. http://exams.minedu.gov.gr και να ακολουθήσεις τα βήματα της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και υποβολής του ΜΔ. Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ακολουθείς τις οδηγίες της εφαρμογής για να ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ. Τις πρώτες μέρες από 18-6-2012, μπορείς να δημιουργήσεις μόνο πρόχειρο ΜΔ, το οποίο, όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσεις από 25-6-2012 ως 5-7-2012.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ : Για τη διευκόλυνση σου, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Δ/ντές των Λυκείων. Ωστόσο, μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες είτε κατά την είσοδό σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: http://www.minedu.gov.gr/.

ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Συχνές Ερωτήσεις για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ερ. Α1: Ποιοι εξαιρούνται της διαδικασίας έκδοσης κωδικού ασφαλείας ή υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις;
Απ. Α1: Εξαιρούνται i) όσοι μαθητές της τελευταίας τάξης δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα αποκτήσουν το απολυτήριό τους ενδοσχολικά (για οποιοδήποτε λόγο) και ii) οι υποψήφιοι για το 5% των θέσεων (υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις), που έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις, για τους οποίους η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού υπολογίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ερ. Α2: Πόσες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος;
Απ. Α2: Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μόνο μία από τις τρεις περιπτώσεις (πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων). Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποφασίσει τι θα επιλέξει, μπορεί να λάβει υπόψη του τον αριθμό των επιπλέον θέσεων ανά περίπτωση που έχουν ανακοινωθεί για κάθε Σχολή (www.minedu.gov.gr, Δελτίο Τύπου 10.5.2012) (Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Δ1 στη συνέχεια.)

Ερ. Α3: Ένας υποψήφιος μπορεί και πότε να αλλάξει την ειδική του περίπτωση, αν υπάγεται σε περισσότερες από μία ειδικές περιπτώσεις;
Απ. Α3: Στην ορισθείσα προθεσμία ο υποψήφιος κατόπιν αίτησής του μπορεί να αλλάξει ειδική περίπτωση με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Εάν μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών προκύψει λόγος ένταξης υποψηφίων σε κάποια από τις άλλες ειδικές περιπτώσεις, τότε η σχετική τροποποιητική αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. 2

Ερ. Α4.: Αν καθυστερεί η έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών για την ένταξη του υποψηφίου στις ειδικές περιπτώσεις, πώς θα λογίζεται εμπρόθεσμος;
Απ. Α4: Στην περίπτωση αυτή, στην προθεσμία που έχει οριστεί ο υποψήφιος υποβάλει μαζί με την αίτησή του υπεύθυνη δήλωση, όπου αναφέρει το λόγο της μη συνυποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, τα οποία, όμως, οφείλει να προσκομίσει μόλις παραλάβει. Η σχετική αίτηση πρωτοκολλείται στο σχολείο και παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, οπότε θα μπορέσει να γίνει και η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση του υποψηφίου σε ειδική περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.

Ερ. Α5: Μπορεί στα σχολεία να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση;
Απ. Α5: Εφόσον το πρόσωπο που συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση υπογράφει ενώπιον του Διευθυντή Σχολείου και παρουσιάζει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (π.χ, αστυνομική ταυτότητα, άδεια οδήγησης), είναι δυνατή η θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης για το γνήσιο της υπογραφής από το Διευθυντή.

Ερ. Α6: Υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής μετά την επιτυχία μου σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα;
Απ. Α6: Όχι, δεν πραγματοποιούνται πλέον μετεγγραφές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Έχουν καταργηθεί (άρ. 60 Ν. 3966/11). Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν κάποιος έχει επιτύχει την εισαγωγή του σε κάποια Σχολή, ως υπαγόμενος ή μη σε κάποια ειδική περίπτωση, δεν μπορεί να μετεγγραφεί.

Β. ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ
Ερ. Β1: Χωρίς πιστοποιητικό ΑΣΠΕ
είναι δυνατή η ένταξη στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων;
Απ. Β1: Όχι, το πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στην αντίστοιχη ειδική περίπτωση των πολυτέκνων, μαζί με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Μπορούν, όμως, οι πολύτεκνοι χωρίς ΑΣΠΕ να υπαχθούν στην ειδική περίπτωση των τριτέκνων.

Γ. ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
Ερ. Γ1:
Υπάρχει ηλικιακό όριο στους τρίτεκνους;
Απ. Γ1: Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακή διάκριση για τα τρίτεκνα τέκνα και τα αδέρφια τους.

Ερ. Γ2: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους τρίτεκνους;
Απ. Γ2: Όχι, η ένταξη στην κατηγορία των τριτέκνων είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης των τέκνων και των αδερφών τους (π.χ. άγαμα ή έγγαμα) 3

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ερ. Δ1: Παίζει ρόλο σε ποια υποπερίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων υπάγεται ο υποψήφιος για την επιτυχία του σε κάποια Σχολή;
Απ. Δ1: Όχι, οι θέσεις κοινωνικών κριτηρίων είναι ενιαίες για όλες τις υποπεριπτώσεις (π.χ. σποαυδάζων/ουσα αδερφός/ή, ορφανός/ή, πολύδυμα τέκνα, θέματα υγείας συγγενών). Έτσι, αν κάποιος υποψήφιος εμπίπτει σε δύο υποπεριπτώσεις των κοινωνικών κριτηρίων, επιλέγει μόνο μία, με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, γνωρίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι των κοινωνικών κριτηρίων διεκδικούν συνολικά τις ίδιες θέσεις των κοινωνικών κριτηρίων. (Βλ. επίσης και σχετική ρ. Α2 παραπάνω.) - ΑΔΕΛΦΟΣ/ΑΔΕΛΦΗ ΕΝΕΡΓΟΣ/Η ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ
Ερ. Δ2: Υποψήφιος με αδελφό/ή ενεργό φοιτητή θα περάσει/φοιτήσει οπωσδήποτε σε σχολή της πόλης όπου φοιτά ο/η αδελφός/ή;
Απ. Δ2: Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμολογία του και τη βάση μορίων, όπως θα έχει διαμορφωθεί για την περίπτωσή του. Το bonus είναι ότι μπορεί να διεκδικήσει έναν επιπλέον αριθμό θέσεων ανεξάρτητα του τόπου που φοιτά ο αδερφός/ή.

Ερ. Δ3: Ποιος είναι ο ενεργός φοιτητής;
Απ. Δ3: Ισχύει ο τύπος ν+2 έτη, όπου ν ο αριθμός ετών που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Από τις Πανεπιστημιακές Σχολές έχει ζητηθεί να αναφέρεται ρητώς στο σχετικό πιστοποιητικό ότι πρόκειται για ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών

Ερ. Δ4: Ποιες Σχολές εξαιρούνται στην περίπτωση σπουδαζόντων αδελφών;
Απ. Δ4: Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να καταταχθούν στην ειδική περίπτωση με αδελφό/ή φοιτητή, όταν ο αδερφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Σχολές Εξωτερικού.
Ερ. Δ5:

Απ. Δ5:Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς.

Ερ. Δ6: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους ορφανούς;
Απ. Δ6:
Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους ορφανούς; Όχι, η ένταξη στη σχετική ειδική περίπτωση είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης του ορφανού (π.χ. άγαμος ή έγγαμος) 4 - ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Ερ. Δ7: Οι υποψήφιοι με ποιους νεφροπαθείς συγγενείς υπάγονται στην ειδική περίπτωση;
Απ. Δ7: Υπάγονται οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους νεφροπαθείς που υποβάλλονται στην αιμοκάθαρση. Δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση νεφροπαθών που έχουν κάνει μεταμόσχευση.

Ερ. Δ8: Για τους τυφλούς παίζει ρόλο το ποσοστό αναπηρίας;
Απ. Δ8: Η περίπτωση αφορά τους τυφλούς, ως τέτοιους θεωρώντας αυτούς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Ερ. Δ9: Οι έχοντες συγγενή κωφό υπάγονται σε ειδική περίπτωση;
Απ. Δ9: Ναι, οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους κωφούς, με ολική απώλεια ακοής, εντάσσονται στην ειδική υποπερίπτωση των κωφαλάλων. - ΠΟΛΥΔΥΜΑ ΤΕΚΝΑ
Ερ. Δ10: Τα δίδυμα τέκνα είναι πολύδυμα τέκνα;
Απ. Δ10: Ναι, η περίπτωση των διδύμων τέκνων, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, υπάγεται στην ευρύτερη περίπτωση των πολύδυμων τέκνων και μάλιστα ανήκουν σε αυτήν κατεξοχήν, αφού τα τρίδυμα ή τετράδυμα κ.λπ τέκνα μπορούν να επιλέξουν είτε αυτή την ειδική περίπτωση είτε την ειδική περίπτωση των τρίτεκνων ή πολύτεκνων αντίστοιχα.

Ερ. Δ11: Τα δίδυμα τέκνα θα περάσουν/φοιτήσουν οπωσδήποτε σε Σχολές της ίδιας περιοχής; Απ. Δ11: Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις τους και πρωτίστως από τις βαθμολογίες τους και τις βάσεις μορίων όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις περιπτώσεις τους. Ως υπαγόμενοι στις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν ένα ποσοστό θέσεων παραπάνω, ανεξάρτητα, όμως, ο ένας από τον άλλο.
Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να καταταχθούν στην ειδική περίπτωση με αδελφό/ή φοιτητή, όταν ο αδερφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Σχολές Εξωτερικού. ΟΡΦΑΝΟΙ Υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς;

Στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των Πανελληνίων Εξετάσεων

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων, στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου καθώς και οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου (Ομάδας Β’) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι :
  • Στις εξετάσεις προσήλθε το 97,35% του  συνόλου των υποψηφίων (84.837 από 87.144 υποψηφίους). Το 2011 είχε προσέλθει το 98,37% του  συνόλου των υποψηφίων (85.478 από 86.924 υποψηφίους).
  • Φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.075 γραπτά (ποσοστό 6,60%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2011. (Το 2011 είχαν αναβαθμολογηθεί  36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%).
  • Παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν  μεταξύ 18-20 (13,50 έναντι 11,09% για το έτος 2011), ενώ υπάρχει μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,13% έναντι 18,08% για το έτος 2011).
 Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία από τον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, κάνοντας κλικ εδώ

Σε υψηλότερα επίπεδα από τα περυσινά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και ορισμένες σχολές θα σημειώσουν πτώση.

Η κίνηση των μορίων φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα έχει σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις και θα εξαρτηθεί και κατά ένα μεγάλο ποσοστό και από τις προτιμήσεις που θα δείξουν οι υποψήφιοι στις σχολές.

Οι αριστούχοι έχουν αυξηθεί σε πολλά μαθήματα και μάλιστα αυξημένης βαρύτητας και σύμφωνα με το υπουργείο παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (13,50% έναντι 11,09% το 2011).

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 υπάρχει μία σημαντική αύξηση των υποψηφίων, κατά 700, που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα παρατηρηθεί επομένως αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση αυτή θα σβήνει πάντως στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες και θα αποσβεστεί στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι για την Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000.

Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση, δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα και πιθανόν τελικά οι Ιατρικές σχολές να κινηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά, με την Ιατρική της Αθήνας να είναι λίγο πάνω από τα 19.000 μόρια.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι, δεν θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά. Εντυπωσιακά χαμηλές, πάντως, θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Λογιστικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην περιφέρεια.
​​​
Πηγή: Έθνος

Πτώση βάσεων σε πολυτεχνεία, αυξομειώσεις στις ιατρικές

Πτωτική είναι η τάση των βάσεων σε πολυτεχνεία και σχολές Θετικών Επιστημών, ενώ αυξομειώσεις παρουσιάζει η τάση στις ιατρικές σχολές. Αντίθετα, ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις στις σχολές θεωρητικών επιστημών και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στις οικονομικές σχολές. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση, χθες, των βαθμών στα επιμέρους μαθήματα και των γενικών βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ειδικότερα, στις εξετάσεις μετείχαν 84.837 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων (85.478 το 2011), οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία από τις 61.825 θέσεις σε ΑΕΙ. Φέτος αναβαθμολογήθηκαν 36.075 γραπτά (ποσοστό 6,60%, λίγο μειωμένο σε σχέση με το 6,83% του 2011). Η άνοδος στις σχολές υψηλής ζήτησης των θεωρητικών σπουδών (π.χ. Νομική) εκτιμάται έως και 200 μόρια, ενώ η μείωση στις σχολές υψηλής ζήτησης των πολυτεχνείων (π.χ. Η/Υ) υπολογίζεται έως και 200 μόρια. Πολύ μεγαλύτερη υπολογίζεται η πτώση –πάνω από τα 2.500 μόρια– σε τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας.
Φέτος, αυξήθηκαν οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στον γενικό βαθμό πρόσβασης (από 7,22% σε 8,01%). Βέβαια, η αύξηση των αρίστων οφείλεται μόνο στην αύξηση των αρίστων στη θεωρητική κατεύθυνση (από 6,27% πέρυσι σε 8,89%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση (34,1% φέτος από 35,52%), χωρίς πάντως να μεταβάλλεται δραματικά η συνήθης αναλογία: ένας στους τρεις υποψηφίους στις κρίσιμες εξετάσεις για τα ΑΕΙ δεν ξεπερνάει τη βάση του 10. Ως προς τις επιμέρους βαθμολογίες στα μαθήματα παρατηρείται αύξηση στα γραπτά μεταξύ 18-20 (13,50% έναντι 11,09% το 2011) και μικρή αύξηση στα γραπτά μεταξύ 15-18 (18,13% έναντι 18,08% το 2011). Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Αμαργιανάκης και η ομάδα του  εκτιμούν τα ακόλουθα:
- 1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικές σχολές): Περισσότεροι φέτος υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι (8,89% έναντι 6,27%) αρίστευσαν. Εκτιμάται ότι οι υψηλές βάσεις θα κινηθούν ανοδικά, οι μεσαίες ελαφρώς ανοδικά και οι χαμηλές στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται να παρατηρηθεί και πτώση, κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων.
- 2ο και 4ο επ. πεδίο (Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνεία): Η μεγάλη αποτυχία στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης θα οδηγήσει τις βάσεις σε πτώση, που θα ξεκινήσει από τα περί τα 150 με 200 μόρια.
- 3ο επ. πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Οι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις στη Βιολογία συγκράτησαν την πτώση ύστερα από το «Βατερλώ» των Μαθηματικών και της Φυσικής. Ετσι, λόγω της τεράστιας ζήτησης, οι ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν στα ίδια ή και ελαφρώς ανοδικά επίπεδα σε σχέση με το 2011, ενώ ελαφρώς πτωτική είναι η τάση για τις σχολές της περιφέρειας.
- 5ο επ. πεδίο (Οικονομικά): Στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας οι άριστοι αυξήθηκαν σημαντικά (από 23,52% σε 33,80%), όπως και τα γραπτά πάνω από τη βάση (74,44%-63,90%) κι έτσι αναπληρώνουν τις απώλειες από τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Εκτιμάται ότι οι υψηλές και μέσες βάσεις των σχολών του πεδίου θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί άνοδος στις χαμηλές βάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Ανοδος βάσεων στις θεωρητικές, μείωση στις ιατρικές σχολές

 Συνολικά φέτος, οι αριστούχοι αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν εκείνοι με βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση, χωρίς πάντως να μεταβληθεί η συνήθης αναλογία - ένας στους τρεις δεν ξεπερνάει τη βάση του 10. Οι περισσότεροι άριστοι ήταν της θεωρητικής κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοδος των θεωρητικών σχολών (στα 18.800 μόρια εκτιμάται η Νομική Αθηνών).
Πηγή: kathimerini.gr

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πανελλαδικές 2012: Βαθμολογίες - Δείτε τις βαθμολογίες. Οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση και την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Δείτε τους πίνακες με τις βαθμολογίες και αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση και την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου


Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι Βαθμολογίες  των Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικού Λυκείου 2012 και Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΕΠΑΛ ομάδας Β 2012, για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ / ΑΤΕΙ.
Οι Υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν τη βαθμολογία τους από τον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου στη Διεύθυνση:  http://results.minedu.gov.gr 

Στην παραπάνω διεύθυνση  οι Υποψήφιοι, θα πρέπει να συμπληρώσουν στα αντίστοιχα πεδία τον κωδικό τους  (8 χαρακτήρες) και τα αρχικά του υποψηφίου (4 αρχικοί Ελληνικοί χαρακτήρες - Eπώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο - του υποψηφίου)  για  να ολοκληρωθεί σωστά η αναζήτηση. Σε περίπτωση προβλήματος  οι υποψήφιοι μπορούν να δοκιμάσουν ξανά χρησιμοποιώντας μόνο κεφαλαίους χαρακτήρες, χωρίς τόνους.
Η συμπλήρωση των παραπάνω πεδίων είναι υποχρεωτική.

Σύντομα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα εξαχθούν στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να οριστικοποιήσουν την υποβολή του μηχανογραφικού τους έως 5 Ιουλίου 2012.
Η αντίστοιχη εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://exams.minedu.gov.gr/Default.aspx  
Από τον παραπάνω δικτυακό τόπο οι Υποψήφιοι μπορούν να  πληροφορηθούν, να επεξεργαστούν και τελικά να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο.
Υπενθυμίζουμε ότι το  Μηχανογραφικό  Δελτίο προτιμήσεων πρέπει να αποτυπώνει τις σχολές ή τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν  με τη σειρά που θέλουν οι Υποψήφιοι.



Τι πρέπει να προσέξουν οι Υποψήφιοι:

Α. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΠΟΛΥ;
Πρέπει να προσέξεις 3 πράγματα:
-       να πας στο Λύκειό σου από 6-6-2012 ως 22-6-2012 για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να μπορείς τον Ιούνιο και μέχρι 5-7-2012 να υποβάλεις ηλεκτρονικά το δελτίο σου. ΠΡΟΣΟΧΗ : τον κωδικό σου πρέπει να τον σημειώσεις και να τον γνωρίζεις μόνο εσύ.
-        αν ανήκεις σε μία ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πρέπει την ίδια περίοδο να υποβάλεις στο Λύκειο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση .
-       να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά το ΜΔ από 18-6-2012 ως 5-7-2012. Τις πρώτες μέρες θα μπορείς μεν να δημιουργήσεις πρόχειρο ΜΔ, αλλά δεν θα μπορέσεις να το οριστικοποιήσεις. Θα μπορείς και πρέπει να το οριστικοποιήσεις από 25-6-2012 ως και 5-7-2012.Μόνο αφού οριστικοποιήσεις το ΜΔ σημαίνει ότι το έχεις υποβάλει. Μετά την οριστική υποβολή του δελτίου, δεν θα μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις το περιεχόμενό του.
Περισσότερες πληροφορίες και εγχειρίδια χρήσης αντίστοιχα  προσφέρονται από το δικτυακό τόπο του Υπουργείο στην παραπάνω διεύθυνση.

Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Όπως γνωρίζεις από πέρυσι, δεν υπάρχουν μετεγγραφές, όπως τις ξέραμε. Αντί για τις «παλιές» μετεγγραφές,  δίνονται επιπλέον θέσεις εισαγωγής στις σχολές, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ανήκουν στις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις. Στην ουσία δηλαδή, όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις, πρώτα θα κρίνονται για τις θέσεις της γενικής σειράς, όπως όλοι οι υποψήφιοι, και μετά θα κρίνονται και για τις επιπλέον θέσεις της ειδικής περίπτωσης για όλες τις σχολές που θα δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους. Οι ειδικές περιπτώσεις που δικαιούνται επιπλέον θέσεις είναι:
-          ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
-          ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
-          ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (με αδερφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη  ή ορφανοί  ή με μέλος της οικογένειας που πάσχει από σοβαρή ασθένεια  ή  θύματα τρομοκρατίας  ή πολύδυμα τέκνα*)
*Η υποπερίπτωση των πολύδυμων τέκνων δεν αφορά τους αποφοίτους του 2010 που θα είναι υποψήφιοι με το 10%.

Επίσης υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες: Μαθητές ή απόφοιτοι εκκλησιαστικών λυκείων   και   Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για τις οποίες πρέπει από 6-6-2012  ως 22-6-2012 να χαρακτηριστείς στο Λύκειό σου.

Για να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση, πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τη σχετική εγκύκλιο, να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά  και να τα υποβάλεις στο Λύκειό σου από 6-6-2012  ως 22-6-2012, μαζί με τη σχετική αίτηση (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1). Τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναλυτικά για κάθε ειδική περίπτωση θα τα πληροφορηθείς είτε από το Λύκειό σου είτε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας : www.minedu.gov.gr.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να διεκδικήσεις τις επιπλέον θέσεις, πρέπει πράγματι να ανήκεις στις ειδικές περιπτώσεις και να έχεις υποβάλει εγκαίρως στο Λύκειό σου τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μπορεί να ελεγχθούν και από το Υπουργείο Παιδείας και, αν είναι ελλιπή ή ψευδή, θα διαγραφείς και θα αποκλειστείς για 2 χρόνια από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Γ. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Αφού δημιουργήσεις τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) στο Λύκειό σου από 6-6-2012 ως 22-6-2012, μπορείς μέχρι 5-7-2012 να μπεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr και να ακολουθήσεις τα βήματα της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και υποβολής του ΜΔ.  Χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ακολουθείς τις οδηγίες της εφαρμογής για να ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ. Τις πρώτες μέρες από 18-6-2012, μπορείς να δημιουργήσεις μόνο πρόχειρο ΜΔ, το οποίο, όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσεις από 25-6-2012 ως 5-7-2012.
Αρχικά θα δεις προσυμπληρωμένα τα ατομικά σου στοιχεία και την ειδική περίπτωση, αν υπέβαλες τα δικαιολογητικά σου στο Λύκειο και αν αυτά ήταν επαρκή. Στη συνέχεια θα δεις προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά σου, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις. Τέλος θα δεις τα τμήματα και σχολές που σου επιτρέπεται να δηλώσεις και θα ξεκινήσεις την επεξεργασία του ΜΔ.  Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές, με μόνο κριτήριο τις επιθυμίες σου και όχι τις περσινές βάσεις ή άλλες φήμες για τις βάσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο διαφοροποιούνται.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ : Για τη διευκόλυνση σου, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και οι Δ/ντές των Λυκείων. Ωστόσο, μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες είτε κατά την είσοδό σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr .    

Σας Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία.
Mediterranean College. The Power of Knowledge! www.medcollege.edu.gr

Βαθμολογίες Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι Βαθμολογίες Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικού Λυκείου 2012 και Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΕΠΑΛ ομάδας Β 2012.
Οι Υποψηφίοι μπορούν να πληροφορηθούν τη βαθμολογία τους από τον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου στη Διεύθυνση:  http://results.minedu.gov.gr/

Στην παραπάνω διεύθυνση στα αντίστοιχα πεδία θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό του και τα αρχικά του υποψηφίου σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:
Πρέπει να συμπληρωθούν απαραίτητα : Ο κωδικός (8 χαρακτήρες) και oι 4 αρχικοί Ελληνικοί χαρακτήρες (Eπώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο) του υποψηφίου, για να ολοκληρωθεί σωστά η αναζήτηση. Σε περίπτωση προβλήματος δοκιμάστε ξανά χρησιμοποιώντας μόνο κεφαλαίους χαρακτήρες, χωρίς τόνους.
(*): Υποχρεωτικό πεδίο.

Σύντομα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα εξαχθούν στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να οριστικοποιήσουν την υποβολή του μηαχνογραφικού τους έως 5 Ιουλίου 2012.
Η αντίστοιχη εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: http://exams.minedu.gov.gr/Default.aspx
Τι πρέπει να προσέξουν οι Υποψήφιοι:

Α. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΠΟΛΥ;
Πρέπει να προσέξεις 3 πράγματα:
-       να πας στο Λύκειό σου από 6-6-2012 ως 22-6-2012 για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να μπορείς τον Ιούνιο και μέχρι 5-7-2012 να υποβάλεις ηλεκτρονικά το δελτίο σου. ΠΡΟΣΟΧΗ : τον κωδικό σου πρέπει να τον σημειώσεις και να τον γνωρίζεις μόνο εσύ.
-        αν ανήκεις σε μία ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πρέπει την ίδια περίοδο να υποβάλεις στο Λύκειο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να υπαχθείς σε κάποια ειδική περίπτωση .
-       να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά το ΜΔ από 18-6-2012 ως 5-7-2012. Τις πρώτες μέρες θα μπορείς μεν να δημιουργήσεις πρόχειρο ΜΔ, αλλά δεν θα μπορέσεις να το οριστικοποιήσεις. Θα μπορείς και πρέπει να το οριστικοποιήσεις από 25-6-2012 ως και 5-7-2012.Μόνο αφού οριστικοποιήσεις το ΜΔ σημαίνει ότι το έχεις υποβάλει. Μετά την οριστική υποβολή του δελτίου, δεν θα μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις το περιεχόμενό του.
Περισσότερες πληροφορίες και εγχειρίδιο χρήσης προσφέρεται από το δικατυακό τόπο του Υπουργείο στην παραπάνω διεύθυνση.

Mediterranean College. The Power of Knowledge! http://www.medcollege.edu.gr/

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Mediterranean College: Σεμινάριο με θέμα «Γνωσιακές Συμπεριφοριστικές Τεχνικές στις Ψυχώσεις» από το Τμήμα Ψυχολογίας

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, ώρα 18.00 – 21.00, Mediterranean College  Lecture Hall


Το Τμήμα Ψυχολογίας του Mediterranean College πραγματοποιεί σεμινάριο – εργαστήριο με θέμα: « Γνωσιακές Συμπεριφοριστικές Τεχνικές στις Ψυχώσεις ».
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε Γνωσιακές Συμπεριφορικές Τεχνικές Θεραπείας του ασθενή που πάσχει από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή ή γενικότερα από χρόνια και σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Το περιεχόμενο του προγράμματος επικεντρώνεται στην ψυχοεκπαιδευτική προσέγγιση και ειδικότερα στην παροχή ενημέρωσης γύρω από τη νόσο, εκπαίδευσης σε δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης προβλήματος και συνεχούς υποστήριξης προς το άτομο που πάσχει και την οικογένειά του. Περιλαμβάνει θεωρητικά και βιωματικά στοιχεία, καθώς θα πραγματοποιηθεί εισήγηση αλλά και εφαρμογές μέσω παιξίματος ρόλων.

Εισηγήτρια είναι η Δρ. Αλεξάνδρα Πάλλη, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές & πτυχιούχους Ψυχολογίας / Συμβουλευτικής  καθώς και σε Επαγγελματίες του χώρου.

Το σεμινάριο  θα πραγματοποιεί την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, ώρα 18.00 - 21.00, στο Lecture Hall του Mediterranean College  (Πελλήνης 8 και Πατησίων 107, Αθήνα).

Η αξία συμμετοχής είναι: για επαγγελματίες 60€, για εξωτερικούς φοιτητές 35€ και για φοιτητές και απόφοιτους του Mediterranean College 20€. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι  30 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).  Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Πληροφορίες - Συμμετοχές: Mediterranean College, Πελλήνης 8 και Πατησίων 107, Αθήνα, κα Κέλλυ Αδάμη, τηλ.: 210 8899658, (καθημερινά 12.00 – 18.00) kadami@medcollege.edu.gr και στην ιστοσελίδα www.medcollege.edu.gr



To Mediterranean College στα Social Media: